Foto: SVT

Efter dödsmisshandeln av hemlöse Gica – hovrätten fastställer tingsrättens domslut

Uppdaterad
Publicerad

Det är ställt utom rimligt tvivel att de två pojkarnas misshandel av den hemlöse EU-migranten ”Gica” lett till döden, men båda frias från mord. Det slår hovrätten fast. Hovrätten fastställer 17-åringens dom, men ändrar tingsrättens dom gällande den 15-årige pojken, och dömer denne till grov misshandel. Hovrätten var enig i beslutet.

Både 17- och 15-åringen frias från mord, men döms för grov misshandel. Göta hovrätt anser att det är ställt utom rimligt tvivel att pojkarnas misshandel av hemlöse 48-årige Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu lett till döden, men menar att det saknats uppsåt.

– Det här våldet har inte varit av karaktären att det typiskt leder till döden, säger Charlotta Riberdahl, en av domarna, vid en pressträff.

Fallet ”Gica”

Ny bedömning av läkare

Rättsläkarens nya bedömning är att händelseförloppet kan ha varit betydligt mer utdraget än vad som tidigare uppgetts. Istället för 20 minuter kan det ha varit så mycket som 2 timmar, vilket reducerar tidsluckan då något annat kan ha orsakat Gicas död. Just tidpunkten spelade en avgörande roll i tingsrättsdomen.

Det är dock inte avgörande, och i huvudsak handlar det om att hovrätten gör en annan bedömning av bevismaterialet.

Enligt hovrätten har pojkarna i gärningsögonblicket inte varit medvetna om att mannen kunde dö av misshandeln.

En starkt bidragande orsak till att mannen avled var hans sjukdomstillstånd. Om han inte hade haft det är det inte säkert att han hade dött av skadorna, enligt hovrätten.

De anhöriga kommer inte att få något skadestånd.

Domen överklagades

Det var i augusti i fjol som Gica misshandlades till döds i Huskvarna. En 17-årig pojke, som vid händelsen var 16, dömdes av tingsrätten till sluten ungdomsvård för grov misshandel och ofredande. Den 15-årige pojken misstänktes också, men eftersom han var under 15 år vid tillfället kunde han inte åtalas.

Åklagaren överklagade dock tingsrättens dom, och under förhandlingarna i hovrätten kallades nya vittnen in.

Pojkarna har medgett att de misshandlat Gica, men nekar till att ha dödat honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet