Åklagare Linda Schön yrkade på att den misstänkte idag 17 årige pojken (han var 16 då gärningen begicks) ska dömas till sluten ungdomsvård för mord. Foto: SVT

Rättegången i hovrätten avslutad – vill att 17-åringen fälls för mord

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna i Göta Hovrätt mot de båda pojkar på 17 och 14 år som misstänks för att ha dödat hemlöse Gica i Huskvarna i augusti förra året avslutades vid lunchtid på onsdagen. Åklagaren krävde, liksom i tingsrätten, att 17-åringen fälls för mord.

I tingsrätten friades den nu 17-årige pojken för mord men dömdes till sluten ungdomsvård för grov misshandel och ofredande, medan den yngre pojken friades helt.

Detta sedan tingsrätten ansett att det inte gick att utesluta att någon annan hade gett sig på den hemlöse Gheorge ”Gica” Hortolomei-Lupu senare under samma natt som pojkarna erkänt att de misshandlade honom.

Fallet ”Gica”

– Min bedömning är att det är praktiskt taget uteslutet att någon annan har orsakat Gicas död, säger åklagaren Linda Schön då hovrättsförhandlingarna avslutades vid lunchtid på onsdagen.

Yrkar på sluten ungdomsvård

Under hovrättsförhandlingarna har nya vittnen kallats in och rättsläkaren har gjort vissa förtydligande angående tidpunkten för när Gica dog – något som varit den springande punkten.

– Enligt min uppfattning har hovrätten nu hela gärningsbeskrivningen för en fällande dom, menar Linda Schön som nu yrkar på att den äldre av pojkarna ska dömas för mord till sluten ungdomsvård i tre år, medan hon i bevistalan mot 14-åringen anser att tingsrätten ska pröva hela gärningspåståendet inte bara brottsrubriceringen.

Tror på samma dom

17-åringens advokat Anders Tolke säger till SVT att han inte tror att Hovrätten kommer att göra någon annan bedömning än tingsrätten.

– Jag tror inte att domen kommer att bli förändrad på grund av det underlaget för att de är i grunden samma och åklagaren har sin bevisbörda som jag menar att hon inte har lyckats göra så stark att det kan leda till en fällande dom.

Anders Tolke får medhåll av 14-åringens advokat Martin Cullberg.

– Jag ser inte att de (nya vittnesmålen, reds anm) har tillfört målet någonting, jag anser att vi ändå är kvar på samma ruta som i tingsrätten.

– Jag tycker ändå att det är rimligt att målet prövas. Min klient har ju erkänt att han varit delaktig i en grov misshandel den natten så det är bra att det prövas, menar Cullberg.

Domen faller den 5 april klockan 13.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet