Urban Wikander befarar att husägarna blir fast på de giftiga tomterna i åratal till. Foto: Privat.

18 miljoner till förberedelse för sanering av giftiga tomter på Mariebo

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket har beviljat 18 miljoner kronor för att förbereda för sanering av den giftiga marken på Mariebo i Jönköping.  Länsstyrelsen i Jönköpings län klassat den som mycket farlig för människors hälsa och miljö och de boende har tidigare beskrivit sig som gisslan i sina hus.

Beskedet kom på fredagen och pengarna ska användas till åtgärdsförberedande undersökningar, något som P4 Jönköping var först med att rapportera.

– Det kommer att ta runt två år, så eventuella åtgärder kan bli aktuella först 2022 eller 2023, säger Jonny Riise, handläggare på Naturvårdsverket till SVT.

Stor risk för hälsan

Det är totalt sju fastigheter på bostadsområdet Mariebo i Jönköping som är särskilt berörda av miljögifterna, enligt länsstyrelsens bedömning. Platsen är så pass förgiftad att den anses innebära stor risk för människors hälsa och miljö.

De boende i fastigheterna har tidigare krävt att Jönköpings kommun löser in deras tomter och menar att kommunen bär ansvar för att bostäder fick byggas på marken där en kemtvätt tidigare legat.

Jönköpings kommun å sin sida menar att de inte bär juridiskt ansvar i frågan eftersom de inte ägde marken när kemtvätten drevs där.

”Ingen lösning för oss”

Men det beviljade bidraget är ingen stor tröst för de boende.

– Det är ju positivt att något görs, men det innebär ingen lösning för oss. Så länge inte Jönköpings kommun går med på att lösa in våra hus så är vi fast i den här giftiga miljön, säger boenderepresentanten Urban Wikander.

– Vi kan inte acceptera det. Vi vet ingenting om vår framtid, ekonomi och hälsa. Vi har redan varit gisslan här i sju år.

SVT Nyheter Jönköping söker Jönköpings kommun för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.