Flera personer skadades när en man i 20-årsåldern gick till attack i centrala Vetlanda på onsdagen. Foto: TT

Man i 20-årsåldern anhållen – rubriceras inte som terror

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 20-årsåldern som greps efter attacken i Vetlanda har anhållits misstänkt för flera fall av mordförsök. Ärendet utreds i nuläget inte som ett misstänkt terrorbrott, säger åklagare Adam Rullman.

– Han är anhållen misstänkt för försök till mord i flera fall, i sju fall. Anledningen till den rubriceringen är att i nuläget så finns det ingenting i utredningen om varför den här gärningen har begåtts, eller något eventuellt motiv, säger Rullman till SVT Nyheter.

Mannen som greps efter att ha skjutits av polis i Vetlanda anhölls under natten, uppger åklagaren.

– Polisen har gjort ett omfattande utredningsarbete med informationsinhämtning på olika sätt, säger Adam Rullman.

Våldsdådet i Vetlanda

Dels har det varit många poliser som avrapporterat, dels har man hållit många förhör.

– Man har också tagit en del föremål i beslag.

Han bekräftar även att man har gjort en husrannsakan hos den misstänkte mannen. Rullman kan inte bekräfta vilket medborgarskap mannen har, men säger att han ”i alla fall har koppling till annat land”.

– Men han har varit boende på orten där det hände, säger Adam Rullman.

Förhördes under natten

Polisen har uppgett att mannen är känd sedan tidigare för småbrott.

Det har hållits ett kort förhör med mannen.

– Han är hörd kort i ett så kallat delgivningsförhör, när man informerar om brottsmisstanken, och så har det hållits ett kort förhör med honom under natten.

Eftersom mannen än så länge bara hörts kort vill åklagaren inte kommentera hans inställning till misstankarna.

Gällande uppgiften om att man även utreder terrormisstankar säger Adam Rullman att den nuvarande brottsmisstanken är mordförsök och inget annat. I nuläget har man över huvud taget inga uppgifter eller någon information om motivet bakom gärningen.

– Vi är väldigt tidigt i utredningen, ska man ha klart för sig, och dörren är absolut inte stängd.

Polisen säger på en pressträff på torsdagen att det är viktigt att ta reda på motivet till dåden eftersom det i förlängningen kan påverka brottsrubriceringen. Fortfarande utreder man eventuella terrormotiv men polisen vill inte säga varför man gör det.

– Det här är en exceptionell gärning, det är omfattande våldsanvändning som misstänks ha använts och det är oerhört intressant och viktigt för utredningen att försöka utreda om det finns något motiv eller syfte i den här gärningen och vad det i så fall är.

”Dörren är absolut inte stängd”

Ärendet följs dock fortsatt av Säpo samt Riksenheten för säkerhetsmål.

– Framkommer det uppgifter som pekar i riktning mot terror eller liknande sådan motiverad gärning så kommer ärendet att lämnas över till de brottsutredande myndigheter som är avsedda att hantera den typen av brott, säger Adam Rullman.

Det var vid 15-tiden på onsdsom polisen fick flera samtal om att en man gick till angrepp med någon form av tillhygge mot andra personer i närheten av järnvägsstationen i Vetlanda. Tre personer vårdas just nu med livshotande skador. Läget för de tre är stabilt.

Se SVT Nyheters direktsändning om Vetlandadådet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet