På husfasaden står en klottrad förkortning som använts som nedlåtande kommentar om poliser. Foto: Johannes Tolf/SVT

23-åring åtalas för angrepp mot polismans bostad

Uppdaterad
Publicerad

En 23-årig man åtalas nu för att ha attackerat en polismans bostad i Jönköping förra året. I samband med angreppet slogs en ruta sönder och därefter kastades flera rökgranater in genom fönstret.

Händelsen inträffade den 11 november och tre personer befann sig i lägenheten när attacken skedde, men ingen skadades. Polisen grep den misstänkte 23-åringen i mitten av april och han häktades sedan.

Åklagarmyndigheten uppger i ett pressmeddelande att det sedan framkom ytterligare brottsmisstankar mot mannen och han åtalas nu för försök till mordbrand alternativ grov skadegörelse och grovt olaga hot.

Nedlåtande om poliser

Enligt åklagaren består det grova olaga hotet i att bokstavskombinationen ACAB sprejats på husfasaden där polismannen bor, ett uttryck som används nedlåtande om poliser. ACAB är en förkortning för det engelska uttrycket All Cops Are Bastards.

– Jag blir både upprörd och arg när jag hör att en av våra anställda i region Öst utsatts för ett grovt brott i sin bostad, sa rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande efter attacken.

Knyts till brottsplatsen

23-åringen förnekar brott, men enligt förundersökningen knyts han till brottsplatsen genom dna. Åklagaren Anna Jakobsson säger att utredningen inte gett något svar varför polismannens bostad attackerats.

– Nej, vi vet inte motivet, säger hon.

Mannen åtalas även för narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.