Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Rekordmånga covid-prover har tagits i Jönköpings län

Publicerad

Mängder med länsbor testar sig för covid-19 inför julhelgen. Under veckan innan jul har omkring 3 000 PCR-prover per dag tagits i Jönköpings län, och i måndags nåddes en ny toppnivå med 3 900 prov.

En mindre del analyseras på länssjukhuset Ryhov, medan majoriteten av proverna skickas iväg till externa laboratorier i Uppsala och i Solna. Varje kväll rullar en bil norrut från laboratoriemedicin i Jönköping för att leverera proverna.

Måndagens 3 900 prover är den hösta siffran hittills för en enskild dag.

-  Våra svarstider ligger på 24 till 48 timmar. Vi har klarat 48 timmar för nästan alla prover, trots hög arbetsbelastning, säger Linda Svensson, biomedicinsk analytiker, i ett pressmeddelande från Region Jönköpings län.

Just nu har ungefär fem procent av svaren positiva, alltså att det är covid-19.

De flesta väljer självtest

Det finns två sätt att testa sig: Antingen assisterad av vårdpersonal som för in en testpinne i näsan, eller att man får med sig ett självprovtagningskit. Nästan nio av tio av länsborna väljer självprovtagning.

Ett urval av de positiva provenerna, cirka tio procent, genomgår också så kallad sekvensering för att undersöka vilken variant av coronaviruset som det rör sig om.

– Vi sekvenserar bland annat prover från inneliggande patienter sjuka i covid-19, samt personer som varit utomlands och blivit smittade och där vi misstänker omikronvarianten, säger Sara Mernelius som är molekylärbiolog på laboratoriemedicin.

Fyra fall av omikron har konstaterats i Jönköpings län. Totalt är det 260 personer som smittats av omikron i landet, de flesta fall har hittats i Skåne och Stockholmsområdet.

Riktade insatser

Samtidigt som trycket just nu är hårt på laboratorierna för att analysera covid-testerna arbetar regionen med riktade insatser för att öka vaccinationstäckningen i länet. I fredags i samband med bönen i moskén på Råslätt i Jönköping erbjöds möjligheten att samtidigt få en dos vaccin mot covid-19. I klippet ser du hur det gick till:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hassan Mahmoud Sedmusa har tidigare varit skeptisk till vaccinet, men nu har han ändrat sig och han passade på att få sin första dos i samband med fredagsbönen. I klippet hör du honom berätta varför. Foto: SVT 7Johannes Tolf

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet