Nu ska ett nytt forskningsprojekt göra det enklare för sjukvården att hitta och behandla fästingburna sjukdomar. Foto: SVT/TT

57 miljoner till ny forskning om fästingburna sjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

57 miljoner kronor har tilldelats ett nytt forskningsprojekt som ska hjälpa sjukvården att behandla patienter som drabbats av sjukdomar efter att ha blivit biten av en fästing.

Allt fler människor och djur har drabbats av fästingburna sjukdomar. Nu ska ett nytt forskningsprojekt  göra sjukvårdens bättre på att förebygga, diagnosticera, behandla och ge information kring fästingburna sjukdomar.

Projektet som fått namnet NorthTick finansieras av bland annat EU-medel och ska koordineras av Region Jönköping län.

Utmaning för sjukvården

– Vi är mycket glada för att kunna starta projektet och de EU-medel som vi nu fått är ett mycket värdefullt stöd som hjälper oss att komma vidare i kampen mot fästingburna infektioner, säger professor i medicinsk mikrobiologi och projektledare för NorthTick, Per-Eric Lindgren.

I och med att antalet fästingburna sjukdomar ökat så har det det varit en utmaning för sjukvården att hålla sig uppdaterad om hur man bäst förebygger och behandlar olika sjukdomar som orsakats av fästingbett.

Om NorthTick

Forskningen kommer att bedrivas tillsammans med samarbetspartners från länderna kring Nordsjön under drygt tre år. Projektet inleds i september 2019.

NorthTick delfinansieras av EU/Europeiska regionala utvecklingsfonden / Interreg North Sea Region.

Totalt har projektet medel på nära 57 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.