Artificiell intelligens ska assistera SOS Alarm att fatta snabbare och mer korrekta beslut i medicinska nödsituationer. Efter sommaren börjar AI-systemet att testas i Jönköping och Halmstad, för att därefter successivt implementeras i hela Sverige. Foto: TT arkiv

AI ska hjälpa SOS att upptäcka hjärtstopp

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska SOS Alarm låta artificiell intelligens (AI) vara en del av samtalen till nödnumret 112 – som ett stöd till operatörerna. Bakom systemet står ett danskt företag, men SOS Alarm vill inte gå in på detaljer om hur datalagringen ska fungera och hänvisar till säkerhetsskäl.

Snabbare och mer korrekta beslut i komplexa situationer. Så beskriver SOS Alarm satsningen på ett nytt medicinskt beslutstöd – i form av AI. Systemet ska vara ett stöd till de operatörer och sjuksköterskor som svarar på nödnumret 112.

– AI:n kommer att komplettera och förstärka med information och analyser, som ger vägledning till våra medarbetare om hur de ska hantera de här samtalen, säger Andreas Leviné, verksamhetsutvecklare på SOS Alarm.

Börjar i Jönköping och Halmstad

AI:n ska lyssna på alla samtal till SOS Alarm och ett av de första stegen i utvecklingen handlar om att snabbare upptäcka hjärtstopp. Systemet registrerar allt från andningsljud till nyckelord och symptom och kan till exempel ge förslag på frågor att ställa i intervjun.

– Men det är alltid SOS-operatörerna som fattar alla beslut i slutändan, betonar Andreas Leviné.

Efter sommaren börjar systemet att testas i Jönköping och Halmstad, för att därefter successivt implementeras i hela Sverige, vilket P4 Jönköping var först med att rapportera.

Vill inte gå in på detaljer om lagring

Tekniken tillhandahålls av det danska företaget Corti. På frågan om hur avtalet med företaget ser ut svarar SOS Alarm att man ska följa svensk lagstiftning om datasäkerhet och patientsekretess och att det kommer att “regleras i avtal med bolaget” hur Corti får hantera information och känsliga uppgifter.  

Men det avtal som ni har nu – säger det att företaget får lagra information från SOS Alarm? 

– Återigen, vi kommer att följa lagstiftningen på området och behandla alla patientuppgifter på ett säkert sätt, svarar Andreas Leviné. 

SOS Alarm uppger senare i ett mejl till SVT att det är på grund av säkerhetskäl som man inte kan gå in på exakt hur de tekniska systemen fungerar och hur datalagringen ser ut.

Inte heller danska Corti vill ge mer information om hur avtalet är utformat, mer än att det följer svensk lagstiftning.

– Men detaljerna kring avtalet är inget vi kommer att gå ut med offentligt, säger vd:n Andreas Cleve och hänvisar även han till säkerhetsskäl.

Först i världen

I Danmark har över 100 000 nödsamtal testats, och enligt SOS Alarm bedömde operatörerna hjärtstopp med 84 procentig korrekthet. Utan AI-stöd var siffran 72 procent. Sverige blir det första landet i världen att implementera systemet på nationell nivå, enligt SOS Alarm. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer