Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inspelade samtal från banker där de åtalade köper aktier utgör en del i bevisningen. Hör Pontus Hamilton, åklagare på Ekobrottsmyndigheten, berätta mer om åtalet i videoklippet. Foto: SVT

Åklagaren om aktieinköpen i misstänkta Ica-härvan: ”Inte fråga om magkänsla”

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes rättegången i det uppmärksammade insidermålet med koppling till Ica.

Med 18 åtalade är insidermålet ett av de största i sitt slag i Sverige.

Tio av dem är Ica-handlare – som enligt åklagaren tillsammans gjort miljonvinster på börsen med hjälp av läckt information.

Den omfattande förhandlingen som inleddes under tisdagen i Stockholms tingsrätt, kommer att pågå i två månaders tid.

Det var efter beskedet att Ica skulle köpas ut från börsen i november 2021 som misstankar väcktes om att flera personer, varav flera är Ica-handlare i syd- och mellansverige, gjort gynnsamma aktieaffärer.

Detta genom att ha tagit del av insideruppgifter inför att utköpet blev offentligt. Enligt åklagaren ska de tillsammans ha tjänat drygt 20 miljoner.

– Det finns ju personer som inte vet om det kommande budet och de säljer ju sina aktier för billigt – till personer som vet att aktierna kommer gå upp i värde inom en snar framtid, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Kartlagt aktieinköp

I förundersökningen har de inblandades aktieköp kartlagts. Flera ska ha lagt ordrar om att köpa aktier under en fest efter en gemensam konferens i Småland.

– Den sista ordern läggs 23.58. Jag uppfattar att de här ordrarna sker i samband med festen, säger Pontus Hamilton.

Förnekar brott

Dessutom ska en åtalad ha kontaktat banken för att köpa Ica-aktier för 25 miljoner i direkt anslutning till en lunch med en Ica-handlare – som pekats ut som uppgiftslämnaren.

– De raderar sms-konversationer där aktieköpen har diskuterats när de får kännedom om att de misstänks för insiderbrott, säger åklagaren när förhandlingen i tingsrätten inleddes på tisdagsförmiddagen.

De åtalade förnekar brott. Flera försvarare i målet som SVT har pratat med menar att det saknas konkreta bevis och att målet bygger på indicier.

– Det är väl delvis riktigt, men det hindrar inte att få en fällande dom, menar jag, säger Pontus Hamilton.

Hör åklagaren berätta mer om den misstänkta insiderhärvan i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.