Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Robinson, advokat, om att rättegången i det uppmärksammade insidermålet startar i klippet. ”Det är skönt att det drar igång i och med att vi har levt med det här så pass lång tid”. Foto: SVT

Ica-handlarens försvarare kritisk till bevisningen i misstänkta insiderhärvan

Publicerad

En Ica-handlare på det småländska höglandet ska enligt åklagaren i den uppmärksammade Ica-härvan ha tjänat runt 2,8 miljoner på aktieinköp med hjälp av insideruppgifter.

Men handlarens advokat är kritisk till bevisningen i målet.

– Vi har fortfarande inte förstått när den här påstådda insiderinformationen skulle ha nått min klient, säger Maria Robinson, advokat.

Enligt Ekobrottsmyndighetens utredning fick Ica-handlaren på höglandet i november 2021 ta del av ett mejl från en vän, som också driver en butik i sydsverige.

I mejlet – som skickades några dagar innan det blev offentligt att Ica skulle köpas ut från börsen – stod det ”Håll ögonen öppna för större händelser i mitten av veckan”.  

Ica-handlaren gulmarkerade meningen och skickade vidare mejlet till en kontakt med ämnesraden ”Detta kom i dag”. 

Några dagar senare när nyheten om budet offentliggjordes rusade Ica-aktien – och flera av de inblandade i den misstänkta härvan hade gjort miljonvinster, enligt åtalet.

18 åtalade

Samtliga 18 åtalade i målet förnekar brott. Flera är Ica-handlare med koppling till Småland, Blekinge, Skåne och Östergötland.

I bevisningen finns förutom mejlet även samtalslistor, sms och avlyssnade samtal.

– Det finns rätt stora oklarheter och flera av bevisuppgifterna är väldigt luddigt formulerade, säger Maria Robinson.

”Inte brist på sidor”

Ica-handlaren åtalas för att ha handlat aktier men också för att ha uppmanat andra att handla. Åklagaren syftar på ytterligare två personer med koppling till butiken, varav en av dem fick ta emot det gulmarkerade mejlet. 

– Det är inte brist på antal sidor men på avgörande bevisning, säger Tor Åström som försvarar en av dem.

Hör Ica-handlarens advokat berätta mer i videoklippet 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.