Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sms, inspelade samtal och avslöjande mejl – här är åklagarens bevis i Ica-härvan. Foto: SVT/Polisen/ bilden är ett montage

Lista: Åklagarens bevis i Ica-härvan – 18 åtalade för insiderbrott

Uppdaterad
Publicerad

Avlyssnade samtal, raderade sms och ett uppmanande mejl om att ”hålla ögonen öppna”.

Det är några av bevisen som enligt åklagaren visar hur flera Ica-handlare gjort miljonvinster med hjälp av insiderinformation.

Det är 18 personer som åtalats, varav flera Ica-handlare från syd- och mellansverige, i den uppmärksammade insiderhärvan.

En person misstänks ha läckt insiderinformation i samband med att Ica skulle köpas ut från börsen i november 2021. 17 personer ska sen ha agerat på uppgifterna och på så sätt tjänat drygt 20 miljoner. Samtliga nekar till brott.

Radera sms

I utredningen finns olika typer av kommunikation mellan de åtalade, kalenderanteckningar, samtalslistor samt internetsökningar såsom ”spelar banken in samtal”, ”radera sms permanent” och ”polis komma åt sms”.

Den 5 september inleds rättegången i Stockholms tingsrätt.

Se mer om bevisningen i videoklippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.