Arkivbild. Foto: TT

Ny kritik mot äldreboenden i Tranås

Publicerad

Äldreomsorgen inom Tranås kommun får återigen kritik från Inspektionen för vård och omsorg eftersom mediciner ges vid fel tidpunkt och äldre läggs för natten för tidigt.

Tillsynen som IVO nu gjort på två äldreboenden var en uppföljning av åtgärder som Tranås kommun vidtog, efter att personal slagit larm om att de gamla i vissa fall fick sin nattmedicin redan på eftermiddagen och tvingades i säng tidigt. 

Uppföljningen visade att det på nytt finns brister i läkemedelshanteringen.

Enligt IVO var en boende nedbäddad redan klockan 18.25 och hade då fått sin nattmedicin som egentligen var ordinerad till klockan 20.00. På ett annat boende gav omsorgspersonalen en boende sin medicin klockan åtta på morgonen istället för åtta på kvällen.  

Enligt personalen var dessa båda fallen en överenskommelse mellan den boende och sjuksköterskan på boendena.

Brist på personal

Äldreomsorgen får också kritik för personalbemanningen. Personal vittnar om stress och att prioriteringar måste göras för att vissa arbetsuppgifter ska hinnas med.  

IVO avslutar efter uppföljningarna nu ärendet men påpekar att läkemedelshanteringen måste fungera bättre för att uppfylla lagens krav på en god och säker vård. Bemanningen ska också anpassas utifrån de boendes behov. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer