Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan hör du Frida Boklund berätta om hur brottsutsatta företagare motiverat att de inte gjort någon polisanmälan. Foto: SVT/Johannes Tolf

Allt fler företagare väljer att inte polisanmäla brott

Publicerad

65 procent av företagarna har avstått från att anmäla ett brott som de utsatts för, visar en ny rapport från organisationen Företagarna. Det kan jämföras med år 2017 då siffran var 42 procent.

– Rapporten ger en stark och aktuell bild av hur Sveriges företagare drabbas av brottslighet, och då inte minst av mängdbrott som ofta går under radarn för såväl myndigheter som media, säger Frida Boklund som är regionchef på Företagarna i Jönköping.

Rapporten som nu har släppts visar att den upplevda otryggheten på grund av låg polisnärvaro har ökat från 41 till 51 procent 2017–2020.

”Kraftfulla åtgärder”

Undersökningen bygger på en webbaserad enkät till 819 företagare i hela landet som genomfördes i november 2020. Frida Boklund säger att Jönköpings län är representativt när det kommer till det generella utfallet i rapporten.

– Det kommer att kvävas kraftfulla åtgärder för att bryta den onda spiral som nu är ett faktum, säger hon och fortsätter:

– Det finns i dagsläget för få poliser, och det måste åtgärdas. I väntan på Polismyndigheten byggs ut behöver det stärkas upp med kommunala ordningsvakten.

Lägga ner företag på grund av brottutsatthet

19 procent av företagarna har funderat på att lägga ner sin verksamhet på grund av brottslighet. 2017 var andelen 13 procent.

Undersökningen visar att företagare som blivit utsatta för brott har ökat från 30 till 36 procent under en treårsperiod. Framför allt har det ökat inom branscherna handel och tillverkning. De vanligaste brottskategorierna är bluffakturor, stölder, inbrott och skadegörelse.

Andelen företagare som polisanmäler är högre i storstäderna än på landsbygden.

I klippet ovan hör du Frida Boklund berätta hur brottsutsatta företagare motiverat att de inte gör polisanmälan och hur de ser på framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer