Se hur byggbolagen kan få bygga färre p-platser. Foto: Emma Johansson/SVT

Allt fler erbjuder ”parkeringsrabatt” till byggbolag

Publicerad

Möjligheten för byggbolag att minska på antalet parkeringsplatser vid nybyggnationer blir allt mer populärt. Vetlanda kommun är en av sex kommuner i länet som erbjuder den möjligheten.

Allt fler kommuner använder parkeringsplatser för att minska bilåkandet, det har SVT Nyheter Jönköping rapporterat om tidigare. Byggbolag kan få tillstånd att minska antalet parkeringsplatser vid nybyggen om de istället satsar på andra färdsätt.

”Vill bygga en attraktiv stadsmiljö”

Det kan exempelvis handla om att erbjuda elcykel eller busskort i hyran eller att starta en bilpool. Sex av länets tretton kommuner erbjuder möjligheten till den här minskningen av parkeringsplatser.

– I grunden så handlar det om att vi vill bygga en attraktiv stadsmiljö. Sedan vill vi också uppmuntra till att man tänker på omställningen till ett hållbart resande, säger Björn Wiberg som är projekteringschef i Vetlanda kommun.

I Vetlanda kommun så är det hittills en byggherre som beviljats den här möjligheten och det projektet är ännu inte färdigt.

– Vi får vara uppmärksamma på hur parkeringssituationen utecklas. Vi inventerar vartannat år och har ganska bra koll på hur den utvecklar sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.