Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så har lex Maja slagit ut i Jönköpings län sedan det kom i april. Foto: TT

Nya lex Maja har fått fler att anmäla djur som far illa

Publicerad

Länsstyrelsen i Jönköpings län har den senaste tiden tagit emot 15 anmälningar om djur som far illa, enligt lex Maja. En möjlighet för vårdpersonal som tidigare haft sekretess på den här typen av ärende.

Den första april i år trädde lex Maja i kraft. Den innebär att exempelvis hemtjänstpersonal kan göra en anmälan direkt till länsstyrelsen om någon av deras vårdtagares djur inte har det bra.

– Det är jättebra, så inte djuren lider i onödan, säger Hanna Abrahamsson som är djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Gäller mest katter

Redan första månaden kom fyra anmälningar in till Länsstyrlesen. Flera av ärendena som har kommit in har resulterat i att djuren har blivit omhändertagna och det gäller övervägande katter.

– I en anmälning står det delvis att katterna inte är kastrerade och förökar sig hej vilt, berättar hon.

I andra anmälningar som SVT har läst är finns exempel på att en katt är mager och i behov av veterinär medan en annan riskerar att överges när djurägaren flyttar.

Fler vet att det är okej

Enligt Hanna Abrahamsson är det svårt att bedöma om siffran på anmälningar är liten eller stor.

– Men det verkar som att fler och fler vet att det är okej att anmäla, säger hon och berättar att de pratat om att skicka ut information till vårdpersonal om att det nu är möjligt att slå larm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer