Tvååriga hunden Benz lider av en rad olika allergier, bland annat pollenallergi. Foto: SVT / Philip Naskret

Allt vanligare med allergier hos hundar

Uppdaterad
Publicerad

Allergier hos hundar ökar och kan i vissa fall orsaka stora problem hos våra husdjur. Dessutom kan allergierna medföra stora kostnader för hundägaren.

Pollensäsongen är i år värre än vanligt och det är inte bara människor som lider av allergibesvär utan även många hundar, nästa 15 procent har allergibesvär, enligt djursjukhuset AniCura.

Besvären kan till exempel visa sig genom klåda i ansiktet, i armhålor eller på tassar, rinnande ögon eller återkommande öroninflammationer.

– Det kan vara hela skalan, från någon som har milda problem och det räcker med bad ett par gånger i veckan, till en som har sådan klåda att den inte kan sova. Det finns inte en strategi utan man får skräddarsy efter patienten, säger Ylva Anesten som är veterinär.

Försäkring kanske inte täcker

Tvååriga staffen Benz som älskar att springa omkring och leka i gräset lider av en rad olika allergier, bland annat pollenallergi.

– Man ser hur han lider, det är jobbigt, säger ägaren Ann-Sofie Slavkovic.

Hur mycket kostar hans allergier dig som ägare?

– Det är i alla fall 20 000 per år. Det är mycket pengar men vad gör man inte för sin bästa vän.

Och enligt Ylva Anesten är det inte säkert att djurförsäkringen täcker kostnaderna för just allergier.

– Oftast gör de det men inte alltid. Det bör man kolla upp för det är ju en livslång sjukdom som kräver en hel del åtgärder.

SVT rapporterade · Allergier och andra sjukdomar är kostsamt för djurägare - vad har du för erfarenheter?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer