Mikael Ekvall (V) och Jimmy Ektröm (L) presenterar varsitt förslag till alternativ regionbudget. Foto: Vänsterpartiet/SVT

Alternativa budgetar presenteras från Vänsterpartiet och Liberalerna

Uppdaterad
Publicerad

Höjda löner till vårdpersonal är viktiga satsningar både i Liberalernas och Vänsterpartiets förslag till regionbudget som presenterades på tisdagen.

Vänsterpartiet föreslår utökningar på ungefär en halv miljard jämfört med nuvarande budget. De är det parti som hittills har den största budgeten. Satsningarna finansieras med att använda det överskott som regionen haft i ett par år. Pengarna riktas till kollektivtrafiken och kulturen, men framförallt till sjukvården.

– Vi prioriterar bland annat höjd grundbemanning, fler vårdplatser, bättre vårdlöner och arbetstidsförkortning. Dessutom satsar vi på ökade resurser till akut, förlossnings- och ambulanssjukvård samt föreslår förstärkningar inom intensivvården och primärvården, säger regionrådet Mikael Ekvall (V).

Stärka vårdcentraler

Liberalerna lägger också ett eget budgetförslag och lyfter fram bland annat en exta lönesatsning på 50 miljoner. 115 miljoner avsätts under tre år för att stärka vårdcentralerna i länet. Partiet vill också att elevhälsocentraler införs brett i länet och att äldremottagningar inrättas på länets vårdcentraler.

– Vi tar steg för att sluta glappet i ungas vård så fler får stöd i tid. På samma sätt rustar vi äldres vård så man kan vara trygg med ett värdigt bemötande, säger regionråd Jimmy Ekström (L) i sitt pressmeddelande.

Det nya Regionstyret, Moderaterna, Socialdemokraterna och Bevara Akutsjukhusen lyfte också fram höjda löner i sin budget, se mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det nya styret med Socialdemokraterna, Moderaterna och Bevara akutsjukhusen presenterade sin nya budget idag. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.