Magnus Lindh är begravningsentreprenör i Tranås. Foto: Ellen Nilsson

Borgerliga begravningar ökar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan år 2000 har andelen borgerliga begravningar i landet femdubblats. Ökningen är störst i storstäderna men trenden är densamma även i Jönköpings län. Men det betyder inte nödvändigtvis att de religiösa inslagen försvinner från ceremonierna.

Enligt Sveriges Begravningsbyråers Förbund har andelen borgerliga begravningarna i det östra distriktet ökat med nära 50 procent sedan 2007. Östra distriktet omfattar, utöver Jönköpings län, även Kronobergs, Kalmar och Gotlands län.

– I grunden tror jag att det finns ett ganska starkt samband med att Svenska kyrkan skildes från staten 2000. Fler och fler har lämnat kyrkan. Alternativet blir ofta en borgerlig begravning då, säger Magnus Lindh, begravningsentreprenör i Tranås.

Döden

SVT granskar: Vad händer efter döden? Tipsa oss om reportageuppslag.

Fler i storstäderna

Magnus Lindh har under de senaste åren fått arrangera allt fler borgerliga begravningar. Han tror att ökningen kommer att fortsätta.

Även om andelen borgerliga begravningar inte är lika stor i det östra distriktet som i hela landet är ökningen tydlig. Foto: Ellen Nilsson

I östra distriktet var 8,4 procent av begravningarna borgerliga 2015, jämfört med 5,7 procent 2007. Vilket kan jämföras med ett nationellt genomsnitt på 10,3 procent år 2015 och 7,5 procent 2007. År 2000 var enbart två procent av begravningarna i landet borgerliga.

Religiösa inslag

Det finns inga ramar för hur en borgerlig begravning ska se ut. Utformningen är väldigt fri, men enligt Magnus Lindh väljer omkring hälften av hans kunder fortfarande att ha något religiöst inslag i ceremonin.

– De anhöriga säger att det inte beror på att de inte tror på någonting, utan det är andra orsaker som gör att man väljer en borgerlig begravning. Man vill ändå ha med sådana saker som uttrycker tro, säger Magnus Lindh.

För att ha rätt till en begravning i Svenska kyrkans regi måste den avlidne ha varit medlem i kyrkan.

Istället för präst

När begravningen hålls utanför Svenska kyrkan är det inte någon präst som leder den. Istället kan till exempel en nära vän eller en särskilt utbildad person hålla i begravningen.

– Hos oss är vi två stycken som också arbetar som borgerliga begravningsofficianter. Vi har då rollen att hålla i begravningsakten, säger Magnus Lindh.

Är det någonting ni gör oftare nu?

– Ja, det blir ju så.

Sveriges Begravningbyråers Förbund

Sveriges Begravningsbyråers Förbund är en medlemsorganisation för cirka 400 privatägda begravningsbyråer i landet.

Statistiken bygger på samtliga medlemmars begravningar. Där begravningarna registreras som tillhörande någon av följande:

  • Svenska Kyrkan
  • Frikyrkliga begravningar
  • Borgerliga
  • Andra trossamfund/religioner
  • Ingen begravning alls

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Döden

Mer i ämnet