Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anne-Christine Hedberg är orolig över att inte få samma hjälp med maken Eilert när Eksjö kommun ska spara pengar. På bilden ser vi också Siw Leander som arbetar inom hemtjänsten. Foto: SVT/Linda Mathillas

Färre personal inom nattpatrullen när Eksjö kommun ska spara

Publicerad
Eilert Hedberg i Bruzaholm utanför Eksjö får hjälp av hemtjänsten tre gånger om dagen men nu är han och hustrun Anne-Christine oroliga för att inte få samma hjälp när kommunen ska dra in en av hemsjukvårdens nattpatruller.

Idag jobbar åtta personer i den så kallade nattpatrullen, men i höstas tog Eksjö kommun beslut om att sex personer ska täcka hela Eksjö kommun från och med i maj.

Underskott i flera år

– Istället för fyra bilar kommer det bli tre, säger Markus Kyllenbeck (M), kommunstyrelsens förste vice ordförande i Eksjö.

Han säger att det finns en stor politisk enighet i Eksjö till att den här förändringen behövs. Orsaken är att den sociala sektorn i flera år haft ett underskott. Trots att kommunen gick plus 2019 måste kommunen spara.

Men Ann-Christine Hedberg är bekymrad över maken Eilert och den väntan som det nu kan bli då nattpatrullen riskerar att inte räcka till. Maken lider av inflammation i nervsystemet. Han sitter i rullstol och måste ha hjälp med att komma både upp och ur sängen.

– Kommunen kör bara över folk. Nu är det en väldig oro bland personalen också har jag märkt, säger hon.

Rädd att inte få hjälp

Är det viktigt för dig att ha Eilert hemma?

– Ja, det är det och Eilert är orolig för att han inte ska få någon hjälp, säger Ann-Christine Hedberg.

Markus Kyllenbeck förstår att förändringen innebär oro.

– Då är det viktigt att vi är bättre på att informera brukarna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer