Kommunalrådet Markus Kyllenbeck (M) menar att en besparing är nödvändig för att få en ekonomi i balans. Foto: SVT/Linda Mathillas

Kommunalrådet: ”En nödvändig åtgärd för en ekonomi i balans”

Publicerad

Beslutet att minska på hemtjänstpersonal inom den så kallade nattpatrullen i Eksjö kommun har fått anställda och brukare att gå i taket, men kommunstyrelsens förste vice ordförande, Markus Kyllenbeck, menar att besparingen är nödvändig.

Från och med maj månad kommer sex undersköterskor och en sjuksköterska att jobba inom nattpatrullen i Eksjö. Det är en minskning med två tjänster. Neddragningen görs för att kommunen behöver täcka tidigare års underskott.

Ekonomi i balans

Enligt Markus Kyllenbeck gick kommunen 2017 back 50 miljoner bara inom den sociala sektorn. För 2018 var underskottet 23 miljoner kronor.

– Det är ju inte så att de underskotten bara försvinner. Det är saker vi måste arbeta igen, säger han.

Brukarna får vänta längre

Siw Leander, undersköterska och fackligt ombud på Kommunal i Eksjö, är bekymrad för hur personalen ska räcka till i den nya organisationen och befarar att vissa kommer säga upp sig.

– Det är bedrövligt. Risken är att brukarna kommer få vänta längre på hjälp, säger hon.

550 personer i  Eksjö kommun har ett trygghetslarm. Enligt Siw Leander kommer förändringen innebära att nattpatrullen inte klarar en inställelsetid på 30 minuter.

Hör henne och kommunalrådet i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.