Svenska kyrkan har fått tänka digitalt för att nå ut till sina många besökare under årets påskhögtid. Foto: SVT

Annorlunda påskhelg för Svenska kyrkan – endast digitala gudstjänster

Uppdaterad
Publicerad

Vanligtvis toppar Svenska kyrkan i Jönköping statistiken över antalet besökare under påskens gudstjänster. Men på grund av coronapandemin har bänkraderna i år ekat tomma. 

I stället har kyrkorna fått tänka om och gudstjänsterna sänds nu digitalt på webben. Så även samtliga samlingar under påsken, från skärtorsdagen till annandag påsk. 

– Vi har fått god respons på gudstjänsterna. Många som brukar komma till kyrkan har följts oss även där. Förhoppningsvis också en del nya, säger Ann Aldén, kyrkoherde. 

Corona Jönköping

Har även de äldre besökarna hittat dit? 

– Det är en viktig utvärdering som vi får göra. Men min erfarenhet är att många äldre är förvånansvärt uppkopplade idag.

Flest besökare

Påsken är en av kyrkoårets största högtider och de tio kyrkor som finns i Jönköpings stad brukar under högtiden ha flest besökare i landet, berättar Ann Aldén.  

Men den här påsken fick bli annorlunda. 

– Ja, den har varit annorlunda. Och väldigt lugn. Gudstjänsterna har spelats in lite i förväg men vi har även funnits på plats i kyrkan vid de klockslagen som de sänts. Vi har väl varit en handfull personer. 

Är det digitala gudstjänster något ni kommer fortsätta med även efter pandemin? 

– Jag tror det, jag kan inte lova men jag tror det. Eftersom vi inte vet hur länge vi kommer tvingas vara åtskilda kommer vi fortsätta hela april och maj. Och jag tror att vi även på lång sikt kommer vara mer digitala när vi kommer ur det här, säger Ann Aldén.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet