Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att minska EU:s makt är den viktigaste frågan för Jönköpingsbördiga Angelica Lundberg (SD). Foto: Pressbild

Så vill Angelica Lundberg (SD) att EU:s makt ska minskas

Uppdaterad
Publicerad

Angelica Lundberg, bördig från Jönköping, är nummer sex på Sverigedemokraternas lista med kandidater till EU-parlamentet. Ett av målen, menar hon, är att minska EU:s makt och inflytande över Sverige.

Angelica Lundberg (SD) är född i Jönköpings län och är i dag ledamot i riksdagen och suppleant i civilutskottet och i EU-nämnden.

I klippet svarar Angelica Lundberg (SD) på hur hon vill påverka EU-politiken.

EU-valet i Jönköpings län

Jönköpings län har varit väl representerade på Sverigedemokraternas stolar i Bryssel. Johan Nissinen från Värnamo sitter i EU-parlamentet sedan 2022, Peter Lundgren från Gnosjö har varit där sedan 2014, han lämnade dock partiet 2022 och slutar efter denna valperiod, även Kristina Winberg från Jönköping har suttit i EU-parlamentet.

Om Lundberg går in i denna skara återstår att se. Sverigedemokraterna har idag tre mandat i parlamentet och Lundberg har plats sex på listan. Om hon kommer in vill hon arbeta för att minska överstatligheten.

Läs en presentation av kandidaten i SVT:s valkompass här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I en längre studiointervju utvecklar Angelica Lundberg (SD) tankarna kring mindre överstatlighet från EU. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet i Jönköpings län

Mer i ämnet