Antalet personer i Jönköpings län som har förtidsröstat till EU har slagit rekord. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Val till EU i dag – men rekordmånga har redan röstat

Uppdaterad
Publicerad

Idag är det val till EU-parlamentet. Ett val som det tidigare varit svårt att locka de svenska väljarna till, men i år ser det ut att bli fler som röstar. Hittills har det nämligen slagits rekord i förtidsröstning.

Klockan 08 på söndagsmorgonen öppnar vallokalerna. Vid förra EU-valet 2019 var det drygt 145 000 personer, eller 54,8 procent av de röstberättigade i Jönköpings län som gick och röstade. Klart färre röstar alltså i EU-parlamentet jämfört med ett riksdagsval där valdeltagandet i länet låg på över 85 procent vid förra valet.

EU-valet i Jönköpings län

Många röstar i förväg

Dock finns det tecken på att valdeltagandet i år kan komma att öka. Tittar man på antalet som har förtidsröstat så är det det högsta hittills.

I Jönköpings kommun har cirka dubbelt så många förtidsröstat i år jämfört med 2019, enligt Länsstyrelsen. Samma tendens ser man även i övriga kommuner i länet.

– Jag skulle säga att det beror på den mer publika placeringen av röstningslokaler och enkelheten i att rösta, säger Mikael Rydberg, ordförande i valnämnden i Jönköpings län.

Om det till slut innebär att det blir ett högre valdeltagande återstår att se efter klockan 21 när vallokalerna stänger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den tidiga förtidsröstningen inför parlamentsvalet till EU, som har pågått sedan den 22 maj, är så här långt den högsta sedan Sverige gick med i EU. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet i Jönköpings län

Mer i ämnet