Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet om varför EU-valet inte märks av lika tydligt som riksdagsvalet. Foto: Julia Timhagen

EU-koordinator: ”Folk behöver förstå mer för att gå och rösta”

Publicerad

Under ett riksdagsval är det inte svårt att missa valstugor och valkampanjer, men inför EU-valen är uppståndelsen betydligt mindre. Varför EU-valet inte märks av lika mycket som de nationella valen menar koordinator Maria Lund Björk kan bero på olika faktorer.

I förra EU-valet var valdeltagandet 54 procent i Jönköpings län, en låg siffra om man jämför med hur många i länet som röstade i det senaste riksdagsvalet där deltagandet låg på 85 procent. Enligt Maria Lund Björk på Europa Direkt pratas det generellt för lite om EU-valet vilket leder till ett lågt röstdeltagande.

– Man behöver veta varför vi röstar och vad vi röstar om, då kommer valdeltagandet att öka, säger Maria Lund Björk.

EU-valet i Jönköpings län

Större engagemang kring nationella val

Varför EU-valet inte märks av på samma sätt som kommun- och riksdagsvalet kan enligt Lund Björk bero på att folk är mer engagerade i de nationella valen, och menar att många tänker att det som händer i EU sker långt bort.

– Många kanske tror att det som handlar om EU bara sker borta i Bryssel och Strasbourg, men det påverkar ju faktiskt oss här i Sverige och i Jönköpings län i allra högsta grad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet i Jönköpings län

Mer i ämnet