Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I spelaren svarar representanter från några av partierna i Jönköping på hur vi märker av EU i vardagen. Foto: Viktor Fridén/SVT

Partierna i Jönköping: Så påverkas vi av EU

Uppdaterad
Publicerad

30 procentenheter färre av svenskarna röstade i det senaste EU-valet 2019 jämfört med riksdagsvalet 2022. Så hur vill partierna i Jönköping locka väljarna till urnorna den 9 juni?

– Det är ett kollektivt ansvar och ligger inte bara på enskilda partier, säger Eric Sjöberg, valledare för Moderaterna i Jönköpings kommun.

Från och med i fredags får partierna i Jönköping sätta upp affischer och valstugor inför EU-valet 9 juni, efter ett gemensamt beslut. Samtidigt är det en stor utmaning att få väljarna att rösta i valet till Europaparlamentet.

2019 röstade 55 procent av de röstberättigade svenskarna i EU-valet. Det är visserligen Sveriges högsta valdeltagande i ett EU-val någonsin och högre än snittet i Europa, men också ungefär två tredjedelar av de 86 procent som gjorde sin röst hörd i riksdagsvalet 2022. Detta enligt SCB.

”Vissa vet inte att det är ett val”

Vissa som inte röstar i EU-valet motiverar det med att EU är för långt bort.

– Jag tror många inte riktigt ser sambandet mellan Europa och det lokala som vi har här. Det är lättare att se hur det påverkar mig som person i Sverigevalet , säger Eric Sjöberg (M).

Julia Löf (V) märker av att det är ett lägre intresse kring EU-valet.

– Vissa kanske inte ens vet om att det är EU-val. Det finns absolut mycket att göra för att väcka medvetenheten kring det här valet, varför det är viktigt att rösta och skicka bra politiker till EU.

Så vad kan partierna göra för att EU inte ska känns så långt bort? Det får du svar på i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.