Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du varför valnämnden ordförande Mikael Rydberg tror att flytten av förtidsröstningen kommer att få fler att använda sin rösträtt. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Flytt av förtidsröstningen ska få fler att rösta på Österängen

Publicerad

För att öka valdeltagandet har valnämnden i Jönköping beslutat att flytta förtidsröstningen till en tillfällig lokal inne i Österängen centrum.

– Jag är övertygad om att det kommer att ge en effekt, säger Mikael Rydberg (S), ordförande i valnämnden.

Österängen är ett av de områden där valdeltagandet är lågt precis som det är i många områden som klassas som socioekonomiskt svagare.

I EU-valet 2019 var det bara var tredje röstberättigad i området som tog sig till valurnan, vilket kan jämföras med länssnittet som var 54,8 procent.

EU-valet i Jönköpings län

Öka valdeltagandet

Under många år har det jobbats för att öka valdeltagandet i socioekonomiskt svaga områden som Österängen, men något revolutionerande har inte hänt.

Nu vill valnämnden i Jönköpings kommun testa att flytta förtidsröstningen på Österängen, från biblioteket till en tillfällig lokal inne i centrumet, mitt emot den stora matbutiken.

– Lokalen kommer också att ha längre öppettider än vid tidigare val. Vardagar 10-18 och lördagar 10-15, säger Mikael Rydberg.

Slår försöket väl ut på Österängen kan det i framtida val även bli en liknande lösning inne på Råslätts centrum, avslöjar Mikael Rydberg.

Fler sätt att öka valdeltagandet

När förtidsröstningen drar igång onsdagen den 22 maj kommer det även, precis som vid riksdags-, region- och kommunvalen 2022, att vara möjligt att drive-in-rösta på Asecs parkering.

I samband med nationaldagsfirandet i Rådhusparken kommer det även att vara möjligt att förtidsrösta i Rådhuset.

– Vi vill testa att finnas där människor finns, säger Mikael Rydberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet i Jönköpings län

Mer i ämnet