I klippet hör du Jesper Persson, ordförande i Qom ut Jönköping, berätta vilken roll pridefestivalen har i staden som han säger har ett rykte om sig att vara en av de mest homofoba i landet. Foto: Kristin Renulf / SVT

Ännu ett år med digital prideparad i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds pridefestivalen i Jönköping och liksom förra året kommer många av aktiviteterna ske digitalt. Så även prideparaden som brukar samla över 10 000 deltagare.

Det är nionde året i rad som Jönköping Qom ut arrangerar pridefestival. Festivalens höjdpunkt brukar vanligtvis vara den stora paraden under lördagen, men på grund av pandemin tvingas arrangörerna även i år tänka annorlunda vad gäller genomförandet.

– Paraden ersätts med en musikvideo där vi klippt ihop filmer på människors och föreningars olika firanden, till den officiella pridelåten, säger Jesper Persson, ordförande Jönköping Qom ut.

Hur viktigt är det med en pridefestival i Jönköping?

– Jönköping har rykte om sig att vara en av Sveriges mest homofoba städer. Därför är det viktigt att vi i Jönköping står upp för de här rättigheterna.

I klippet ovan berättar Jesper Persson mer.

Firanden på fler håll

I Eksjö inleds på måndagen Kärleksveckan som också har fokus på rätten att få vara den man är och få älska den man vill. Bakom arrangemanget står bland andra Eksjö kommun, Tillsammans Eksjö och Teatertolvan. Firandet avslutas på lördagen med en picknick.

Här kan du se bilder från invigningen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.