I klippet hör du smittskyddsläkare Malin Bengnér berätta hur personer som inte har symtom, men som träffat någon covid-smittad eller bor ihop med någon som är sjuk ska tänka när det gäller testning. Foto: Emma Johansson/SVT

Antalet nya covid-fall ökar i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Nu har antalet nya fall av konstaterat coronasmittade börjat att öka i Jönköpings län igen. Mest ökar det bland unga, men även bland äldre.

– Vi började ana den här tendensen redan under förra veckan, men nu ser vi det ännu tydligare att det är en uppgång, säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér på en digital presskonferens under måndagseftermiddagen.

Det har varit en snabb ökning av den brittiska virusvarianten.

Corona Jönköping

Bland de högsta i landet

Under förra veckan ökade provtagningen något i länet och andelen positiva är runt 16 procent.

– Nu ligger vi klart bland de högsta i landet med 16 procent av alla prover som är positiva.

Under flera veckor har smittan minskat i gruppen över 70 år, men den trenden är nu bruten. Den grupp där smittan ökar mest är i åldern 10-19 år.

– Kan ju fundera på om det finns någon form av sportlovseffekt här kanske, säger Bengnér.

Yngre svårt sjuka

I takt med att antalet smittade nu ökar i länet räknar Bengnér med att det troligen kommer att följas av ökat antal sjukhusvårdade.

Hon säger att det finns personer i 30- och 40-årsåldern som den senaste veckan blivit allvarligt sjuka i covid-19.

Under måndagen inleddes fas 2 av vaccineringen, mer om det i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet