Foto: SVT

Arkitekter tävlar om stationsområdet

Uppdaterad
Publicerad

Nu har de arkitektteam som ska ge förslag om södra Munksjöområdet utsetts. Ett av fyra tävlingsbidrag kan bli avgörande för hur Jönköpings södra centrum kommer att utformas. 

Sedan 30 november förra året har arkitektteam kunnat skicka in intresseanmälningar för att få delta i tävlingen om nya stationsområdet söder om Munksjön. Nu har fyra team valts ut. De har tiden fram till 17 juni på sig att arbeta med uppgiften. Därefter ska en jury utvärdera bidragen och utse en vinnare. Vem som vinner tillkännages i mitten av september i år, först då får vi veta vilka arkitektteam som deltagit.

Ger förslag

Tävlingsuppgiften går i korthet ut på att ge förslag till stationsbyggnadens och områdets utformning, ge förslag till utbud av service, handel och kultur, ge förslag på logistik och flöden samt redovisa idéer om utformning av stationsanläggningen med tillhörande brokonstruktion.

Munksjösatsningen

Tävlingen är en idétävling och resultatet av tävlingen är tänkt att användas som underlag i den fortsatta processen för att skapa förståelse för hur ett framtida stationsområde kan komma att se ut och vilka funktioner det kan komma att innehålla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munksjösatsningen

Mer i ämnet