Foto: SVT

Uppgift till SVT: Kommunen ger 40 miljoner mer för marken

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen är på väg att köpa Tommy Hegestrands mark vid Södra Munksjön i Jönköping. Prislappen: omkring 40 miljoner mer än det pris kommunen skulle betalat i den första tänkta uppgörelsen som sprack.

Marken söder om Munksjön i Jönköping är central för kommunens planer på ett nytt centrum kring stationen för en framtida höghastighetsjärnväg. Det har därför varit viktigt för kommunen att få kontroll över de markområden som behövs, och när man tidigare i år tvingades backa ur den tänkta affären med Hegestrand så var det därför ett streck i räkningen.

Men nu tycks alltså affären ändå vara på väg att gå igenom. Det är fastighetsägaren Tommy Hegestrand själv som berättar för SVT Nyheter Jönköping att affären är nära förestående. Han poängterar att inget är undertecknat än men att förhoppningen är att affären ska bli klar före påsk.

Munksjösatsningen

Axamo inte med

Dessutom, berättar han, finns inte de 40.000 kvadratmeter industrimark uppe vid Hedenstorp som kommunen skulle köpt av honom i den förra uppgörelsen, med i affären nu. Inte heller den omdiskuterade marken vid fritidsområdet Axamo finns med, området som var anledningen till att affären gick i stöpet i förra vändan.

– När den förra affären sprack så blev plötsligt flera byggherrar intresserade av marken vid Södra Munksjön, så det slutade med en budgivning där sex intressenter, plus kommunen fanns med. Och kommunen har nu lagt sig i nivå med det högsta budet och då kände jag att det bästa var att sälja till dem eftersom jag vet att de kommer att utveckla området, säger Hegestrand.

Känslig fråga

Frågan är extremt känslig för kommunen. Ann-Marie Nilsson (C) är ansvarigt kommunalråd och hon vill helst inte säga någonting om den tänkta affären med Hegestrand.

– Jag kommenterar aldrig affärer förrän de är klara och vi diskuterar alltid med en mängd markägare inför en affär.

40 miljoner dyrare

Men enligt uppgifter från Hegestrand ska alltså kommunen betala 4 000 kronor per kvadratmeter för marken som är 4 hektar. Det skulle innebära 40 miljoner mer än budgeterat i den första affären.

– Det var inte jag som spräckte den affären utan kommunen. Och med facit i hand så är jag glad att den aldrig blev av, säger Tommy Hegestrand

Han berättar att 2007 så värderades marken vid Södra Munksjön till just 4 000 kronor per kvadratmeter.

– Sedan kom finanskrisen och allt sjönk som en sten. Nu har marknaden äntligen hämtat sig och är uppe i samma nivå som före kraschen. Så det kommunen betalar nu är det faktiska marknadspriset och jag är väldigt glad för att få betydligt bättre betalt för min mark, säger Hegestrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munksjösatsningen

Mer i ämnet