Illustration av höghuset vid Munskjöstaden.

Facket hotar lettiskt byggbolag med skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Byggnads anser att det lettiska byggföretaget UPB, som bygger det nya höghuset vid Munksjöstaden bryter mot kollektivavtalet och betalar alldeles för låga löner. UPB slår ifrån sig kritiken.

Det lettiska byggföretaget har tecknat ett kollektivavtal, men enligt Byggnads granskning av arbetsvillkoren för byggarbetarna finns det flera punkter där arbetsgivaren UPB bryter mot avtalet, rapporterar P4 Jönköping.

– Lönerna ser inte ut att stämma. De ligger alldeles för lågt enligt våra avtal och de har brutit mot anställningsformerna enligt vårt avtal, säger Stefan Stavander, ombudsman på Byggnads i Jönköping till P4 Jönköping.

Munksjösatsningen

Enligt Byggnads så får byggarbetarna runt 100 kr i timmen i lön, vilket är hälften av vad de egentligen skulle ha.

UPB har anlitats av huvudentreprenören Gärhovs bygg med motiveringen att det är svårt att få tag i tillräckligt många och kvalificerade svenska byggare.

Tidigare har Byggnads tvingat UPB att betala skadestånd för att de brutt mot avtalet vid flera andra byggen runt om i Sverige, och från fackets sida är man även nu beredd att driva fallet vidare.

– Vi är beredda att driva ärendet upp till Arbetsdomstolen om så behövs, säger Stefan Stavander till P4 Jönköping.

UPB tillbakavisar kritiken

När SVT Nyheter Jönköping ringer upp UPB:s styrelseordförande Danis Beirzins i Riga tillbakavisar han kritiken:

– Vi betalar avtalsenliga löner, och det är inte 100 kr i timmen som Byggnads hävdar. Vi följer också alla säkerhets- och hälsoföreskrifter i Sverige. Det är väldigt noga kontrollerat, säger han.

Enligt Danis Beirzins kommer kritiken från facket som en total överraskning. Han menar att facket hörde av sig i höstas med en del frågor, men att det sen dess har varit tyst.

Hur ser du på att Byggnads överväger att driva fallet i Arbetsdomstolen?

Vi är säkra på att vi har gjort allting korrekt. Vi har inte gjort något fel, säger Danis Beirzins.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Munksjösatsningen

Mer i ämnet