Arla satsar 80 miljoner kronor på produktionen i Jönköping. Foto: SVT

Arla satsar 80 miljoner kronor på Jönköpingsmejeriet

Uppdaterad
Publicerad

Behovet av laktosfria produkter har ökat, framförallt i Europa. Det får Arla att investera 450 miljoner på sina mejerier i Sverige och den största satsningen görs i Jönköping.

Under onsdagen meddelade Arla att  företaget kommer att satsa 80 miljoner kronor på mejeriet i Jönköping. 

Det är den största enskilda satsningen i landet och det är framförallt den laktosfria produktionen som kommer att öka, man räknar med en tioprocentig ökning.

– Det känns väldigt bra, det känns som ett förtroende och en satsning för framtiden hos oss. Kvitto på att vi har en bra verksamhet här, säger Helena Södervall, mejerichef i Jönköping.

Inga nyanställningar  

Den utökade produktionen kommer mestadels att exporteras till England

– I slutet av året kommer den nya volymen börja gå till England. Vi bygger med viss överkapacitet för att vi ser att marknaden för laktosfritt fortsätter att växa, berättar Södervall.

Trots satsningen förväntas inga nyanställningar i Jönköping.

– I dagsläget betyder det inga nya jobb, men det betyder att vi kan ge en tryggare och säkrare framtid för de anställda vi har här i dag, avslutar Södervall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.