Ett omfattande bråk bröt ut på Njudungsgymnasiet sedan fyra elever trängts sig in i ett klassrum för att misshandla en annan elev. Foto: Linda Mathillas/SVT

Slagsmål på Njudungsgymnasiet – utomstående trängde sig in i skolan

Publicerad

Mitt under lektionstid utbröt ett omfattande slagsmål efter att ett gäng med ungdomar trängt sig in i ett klassrum på Njudungsgymnasiet i Vetlanda. Polisen kallades till platsen och nu har skolan även gjort ett anmälan till Arbetsmiljöverket.

Det var den 21 mars som fyra personer trängde sig in i klassrummet för att misshandla en av eleverna som går i klassen.

I klassrummet försökte de att avstyra situationen genom att stänga dörren och låsa ute de fyra angriparna. Men de lyckades slita upp dörren trots allt.

Därefter utbryter tumult och de fyra ger sig på en elev med slag och drar ner henne mot golvet. Samtidigt som försök görs för att avstyra situationen tillkallas flera ur personalen för att hjälpa till.

– Efter ett par minuter kan lärarna tillsammans dela på eleverna och avbryta våldsamheterna, berättar rektor Daniel Björketun.

Två utomstående

Av de fyra angriparna är två elever på skolan och övriga två har ingen rätt att vistas där. Polis tillkallas för att upprätta anmälan om brott och ta in vittnesmål.

Efter incidenten har skolan tittat på ytterligare åtgärder för att förbättra säkerheten.

– Vi tittar på om vi kan utöka med kameraövervakning och att delar av skolan kanske ska ha kodlås med kortläsare, säger Daniel Björketun.

Orosanmälningar

Skolan har gjort orosanmälningar till socialtjänsten angående de fyra eleverna. De två eleverna som går på skolan har stängts av.

– Dilemmat är att vi har en öppen skola och vi har inte, och vill inte ha, några vakter. Däremot har samtliga elever id-kort som de ska kunna visa upp för att identifiera att de går på skolan, säger gymnasiechef Anna Ullman.

Gymnasiechefen och rektorn berättar att elever var skärrade efter incidenten, men ingen ska ha skadats allvarligt. De säger att de har en inövad plan för hur de ska agera när våldsamheter uppstår och den ska enligt de båda ha fungerat väl vid incidenten den 21 mars.

– Personalen har skött det bra, säger Anna Ullman.

Anna Ullman är gymnasiechef. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.