18-åring häktad för mordförsök efter krogkväll

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig man från Jönköpings kommun har häktats misstänkt för försök till mord. I mitten av maj knivskars en man i 40-årsåldern i magen och fick föras till sjukhus. Mordförsöket inträffade i centrala Jönköping i nära anslutning till en krog.

Den 18-årige mannen anhölls i sin frånvaro ett par dagar efter händelsen. Han har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för försök till mord.

Mannen har under flera år varit känd av socialförvaltning och polis och har varit placerad enligt lagen om vård av unga. Under hösten 2020, då han var 16 år gammal, umgicks han, enligt uppgifter från sociala myndigheter, i kriminella kretsar och bar skyddsväst och kniv. Enligt socialtjänsten upplevdes han normalisera och idolisera riskerna med gängkriminalitet.

Hotade kvinnor

Mannen är tidigare dömd för olaga hot, narkotikabrott och penningtvättsförseelse. Han ska bland annat ha hotat två kvinnor med ett pistolliknande föremål.

Åklagaren har nu till 7 juni att väcka åtal.

Förra veckan stod tre andra unga män inför rätta för en synnerligen grov misshandel. I samband med den rättegången berättade Martina Poulsen, enhetschef på Fältgruppen i Jönköping, om hur arbetet med unga kriminella ser ut i Jönköpings kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Jönköpings kommun jobbar den sociala insatsgruppen specifikt mot ungdomar i kriminell miljö. Foto: Ulrica Abrahamsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.