Foto: SVT

Asecs utryms efter misstänkt gasläcka

Uppdaterad
Publicerad

Köpcentret Asecs i Jönköping utrymdes vid lunchtid efter en misstänkt gasläcka. 21 personer har fått sjukhusvård.
– Folk började svimma och hosta, det var därför man ringde in. När de kom ut i friska luften piggade de på sig, säger Sofia Merkert, kommunikatör på räddningstjänsten.

Det var vid 12.20 som det första larmet kom till SOS. De första uppgifterna under fredagen talade om att det troligen skulle handlat om en läskmaskin på en restaurang som har läckt koldioxid, men den teorin avskrevs senare och orsaken är fortfarande oklar.

Totalt fanns ett 50-tal personer från räddningstjänst, sjukvård och polis på plats. Enligt Region Jönköpings län (RJL) har 21 personer fått vård på Länssjukhuset Ryhov efter händelsen, varav fem barn. Ytterligare tre personer har fått vård på vårdcentral.

Utöver det uppger räddningstjänsten att ytterligare ett 20-tal fått konsultation av vårdpersonal på plats.

”Ingen är allvarligt skadad, som det ser ut i nuläget. Några personer är kvar på sjukhuset för observation”, skriver RJL i ett pressmeddelande.

Bars ut på bår

Enligt SVT:s reporter på plats finns minst en patient som fått syrgas och bars ut på bår ur köpcentret och många besökare som tog sig ut hostade och blev undersökta av ambulanspersonal.

– Jag var inne i en klädbutik när personalen sa till oss att släppa allt och ta oss ut. De sa att det var larm om gasutsläpp, berättar en av besökarna Victoria Bergström.

Victoria Bergström. Foto: SVT

– Jag var i en butik och fick springa ut. Jag kände mig väldigt rädd men nu när jag är ute känns det lite bättre, säger en annan av besökare.

Gamla delen stängd

Den nya delen av köpcentret kunde hållas öppen, men den gamla delen fick utrymmas och kunde öppnas igen ett par timmar senare.

Under räddningsarbetet sattes avspärrningar upp runt entréer och busstrafiken till området leddes om.

– Vi har bland annat spärrat av entréer till den gamla byggnaden, säger Åsa Willsund, presstalesperson vid polisregion Öst.

– En kvinna ligger ner och det är många som får hjälp av ambulanspersonalen, berättar SVTs reporter Johannes Tolf.

Många människor står samlade utanför entrén och både barn och vuxna undersöks av personalen.

Hörde inget larm

Robert Edberg. Foto: Johannes Tolf / Daniel Rundqvist

– Jag såg plötsligt hur folk börjar springa utanför butiken här där jag jobbar. Vad jag kunde höra gick det inget larm, säger Robert Edberg, en av de anställda på Asecs köpcentrum.

Vad tänker du om att du inte hörde något larm?

– Det borde såklart ha gått ett larm men de larm som finns är ju brandlarm och det finns nog inget larm för gasutsläpp, säger han.

Centrumchef Lars Bröms säger att allt har fungerat enligt de planer som finns, men att han ska ta en kontakt med restaurangen och föra samtal om den här typen av händelser och larm för det.

Polisen uppger att de upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka och vållande till kroppsskada. De kommer att genomföra en teknisk undersökning på restaurangen där gasläckan inträffade.

Fotnot: Asecs köpcenter hette fram till nyligen A6 köpcenter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer