Foto: Mikael Olofsson/TT

Blixtnedslag och strömavbrott när oväder drog fram

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagseftermiddagen drog ett rejält åskoväder fram över Jönköpings län. Räddningstjänsten ryckte ut på tiotal larm.

Upp emot 600 av Eons kunder i Eksjötrakten blev utan ström under ovädret. Orsaken var dels åskan men också nedblåsta träd. Även hushåll i Vetlanda kommun drabbades av strömavbrott. Nu ska de flesta kunderna ha strömmen tillbaka enligt Eon och Vattenfalls webbsidor.

Räddningstjänsten i Jönköping fick flera larm om blixtnedslag. Bland annat ska en villa i Norrhammar ha rökfyllts och ett träd i Barnarp söder om Jönköping fattade eld efter att blixten slagit ner. Även en villa på Visingsö träffades av blixten.

Och i Hakarp ska en rökpelare varit synlig i terrängen, som orsakats av blixten. Och i Kvillsfors i Vetlanda kommun ska ett blixtnedslag ha orsakat brand i ett träd.

Trafikverket rapporterar om problem i tågtrafiken i södra och västra Sverige efter ovädret. Bland annat ska förseningar och inställda tåg påverka sträckan mellan Alvesta och Nässjö. Bussar ska ersätta inställda avgångar i begränsad omfattning.

På onsdagsförmiddagen fick en man föras till sjukhus sedan blixten har slagit ner i en villa i  Gnosjö kommun. Mannen ha fått en stöt av något elektriskt föremål och svimmat av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.