Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera ton farliga kemikalier förvarande i industrilokalen i Hovslätt. Enligt advokat Andreas Grudemo erkänner mannen stora delar av åtalet. Foto: Polisen / SVT / Fredrik Weibull

Åtalad för grovt miljöbrott – erkänner oaktsam förvaring

Uppdaterad
Publicerad

Under rättegångens första dag erkände den åtalade mannen miljöbrott, men av normalgraden och inte grovt brott som han står åtalad för. Enligt åtalet förvarade han flera ton miljöfarliga kemikalier i en industrilokal utanför Jönköping. Tillräckligt för att döda minst 14 miljoner människor.

Mannen, som är i 75-årsåldern var med på videolänk från ett annat rum i Jönköpings tingsrätt. Han lyssnade tålmodigt när åklagaren gick igenom åtalet, som sammanlagt innefattar 42 fall av bristfällig förvaring av miljöfarligt innehåll, eller mycket miljöfarligt innehåll.

En stor del av kemikalierna hittades i ett utrymme som åklagaren kallar ”dolda rummet”. Den åtalade bestrider att rummet skulle varit dolt, men i övrigt vill advokat Andreas Grudemo inte kommentera sin klients förklaring till kemikaliernas förvaring.

– Jag vill inte föregå förhandlingen utan han kommer lämna en förklaring till det inträffade under sitt förhör imorgon.

Rättegången väntas pågå i nio dagar. Åklagaren yrkar på att den åtalade ska betala skadestånd på drygt tre miljoner kronor till staten genom Naturvårdsverket för beviljat bidrag för akut sanering och borttransport av kemikalierna. Samt drygt 200 000 kronor i skadestånd till Jönköpings kommun för omkostnader kring hanteringen av kemikalierna som man inte fått bidrag för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer