Arkivbild från ett äldreboende. Foto: TT

Dement kvinna föll från balkong – kommunen ändrar sina rutiner

Publicerad

Kommunens egen utredning efter att en kvinna fallit från en balkong och avlidit på ett korttidsboende är nu avslutad. I den konstaterar kommunen att nya rutiner behövs, för att säkerställa att liknande inte händer igen.

Det var i slutet av juli som en kvinna som vistades på ett korttidsboende för dementa föll från en balkong på fjärde våningen. Kvinnan avled vid fallet. Hon vistades kortvarigt på boendet för att avlasta anhöriga i vården.

– När någon kommer för att avlasta anhöriga dröjer det ofta några dagar innan vi gör en vårdplan, så att vi hinner lära känna patienten först, säger Marianne Karlsson, vård- och omsorgschef i Vetlanda kommun.

Prioriterar vårdplan

Efter händelsen ska nu kommunen prioritera att vårdplanen görs snabbare.

Balkongen där händelsen inträffade är inglasad, men på grund av den extrema värmen stod ett fönster öppet. Kvinnan som blev lämnad under en kort tid, trillade på något sätt ut från fönstret och avled på platsen.

– Hon lämnades en kort stund. Det handlar ju inte om någon tvångsvård, säger Marianne Karlsson.

Kvinnan uppges ha mått psykiskt dåligt men kommunen vill inte svara på om man känt till detta. Representanter från kommunen har besökt den avlidnes familj. Enligt lex Maria-anmälan lastar familjen inte vård- och omsorgsförvaltningen för det inträffade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.