Brist på blodgivare i hela landet. Foto: TT

Att lämna blod – en fråga om ålder

Publicerad

Något till åren kommen? Då kan du vara rökt som blodgivare. Allt beror på var i landet du bor. Maxålder i Jönköpings län är 15 år lägre än exempelvis i Värmland och i Uppsala. Och i vissa regioner finns det ingen övre åldersgräns.

Blod är en färskvara och när lagren tryter vädjar blodcentralerna till allmänheten om att ställa upp. Men om du är för gammal är det inte säkert att du är välkommen – maxåldern för att få lämna blod varierar kraftigt mellan landets regioner, visar en kartläggning som TV4 Nyheterna gjort.

Från 65 år krävs det visserligen ett årligt läkargodkännande men i övrigt kan regionerna själva bestämma om åldrar.

Max 65 år i Jönköpings län

I Jönköpings län är maxåldern för att lämna blod 65 år. Men lägst är gränsen i Jämtland. Där går gränsen vid 60 år medan Dalarna, Blekinge, Örebro, Södermanland, Stockholm, Kronoberg och Gotland inte har någon övre åldersgräns alls.

– Nu är ju regionerna självbestämmande, så då får ju var och en göra vad som är bäst för den regionen, säger överläkaren Maria Held i Region Halland till TV4 Nyheterna.

– Här har vi valt en 70-årsgräns för vi har bra tillgång till blod och bra nyrekryteringar. Vi får hoppas att de över 70 hittar andra sätt att bidra i samhället.

Bland annat under semestertider och långhelger riskerar blodlagren att minska markant. Röda blodkroppar kan lagras i kylskåp i högst 42 dygn. Blodplättar (trombocyter) måste användas inom fem till sju dygn.

Maxålder i landets regioner för att lämna blod:

60 år: Jämtland

65 år: Jönköping

70 år: Halland, Östergötland, Västernorrland och Kalmar

75 år: Norrbotten, Västerbotten och Skåne

80 år: Gävleborg, Uppsala, Västmanland och Värmland

Ingen övre gräns: Dalarna, Blekinge, Örebro, Södermanland, Stockholm, Kronoberg och Gotland.

I Region Västra Götaland skiljer det sig mellan blodcentralerna, allt från 65 år till ingen gräns alls.

Källa: TV4 Nyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.