Maja Björkebäck arbetar för att fler barn i skolan ska röra på sig. Foto: SVT/Linda Mathillas

Barn sitter stilla i snitt nio timmar varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Barn och ungdomar i Sverige är de mest stillasittande i hela norden, det visar statistik från Centrum för idrottsforskning. Bara 22 procent av flickorna och 44 procent av pojkarna mellan 11 och 17 år kommer upp i 60 minuters rörelse om dagen som är en rekommendation.

Barn- och ungdomar sitter i genomsnitt stilla nio timmar om dagen. För att bryta den negativa trenden arbetar Jönköpings kommun just nu tillsammans med Smålandsidrotten i ett projekt som syftar till att öka rörelsen i skolan.

Maja Björkebäck är projektledare för satsningen ”daglig rörelse i skolan”.

– Våra kroppar är skapade för rörelser och barn behöver röra sig minst 60 minuter varje dag, men det är väldigt få barn som kommer upp i den rekommendationen. Vi behöver hjälpa till att bryta den här negativa trenden och lära barnen att vara aktiva, säger hon.

Här tränar barnen flera gånger i veckan

På Ekhagsskolan i Jönköping har alla låg- och mellanstadieelever, utöver idrottslektionerna, 30 minuters pulshöjande aktivitet två gånger i veckan. Alltid utomhus. De barn som inte vill gympa går istället promenader.

Den här dagen tränar några av femteklassarna löpning medan andra boxas.

– Det är roligt och man får bättre kondition, säger Robin Svensson.

Se mer i klippet ovan vad eleverna tycker om pulsträningen.

Enligt ledningen på skolan märks det också på barnens resultat att träningen gör skillnad.

– De elever som varit igång ett tag känner själva att de mår bättre och lär sig bättre, säger biträdande rektorn Susanne Kristensson.

Stort intresse i skolorna

Enligt projektledaren Maja Björkebäck finns det ett sug ute i skolorna att jobba med ökad rörelse. Hon uppmanar skolpersonal att se vikten av det lilla.

– Det kan vara att man bestämmer sig för att en gång varje dag ska eleverna ha haft en rörelsepaus på lektionen. Det är en jättebra målsättning. Det gäller att kolla på vilka förutsättningar man har på varje skola.

Om vi inte bryter stillasittandet kan vi få problem, menar hon:

– Det kommer bli problem för folkhälsan på sikt. Jag tänker att vi behöver kraftsamla och göra någonting åt detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.