Eleverna klagade och fick gehör – nu byggs duscharna om

Uppdaterad
Publicerad

Gripenbergs skola i Tranås kommun har nyligen satt upp duschväggar och draperier för att öka elevernas trygghet när de duschar efter gympan.

– Det är jättebra. Man kanske känner att det här är min kropp och ingen annan behöver titta på den, säger Lova Wahlström som går i årskurs sex.

Det var efter att elevrådet på skolan klagat på att de inte kände sig bekväma i duscharna som ombyggnationen blev verklighet.

Rätt att känna sig privat

I efterhand tycker rektorn att ombyggnationen borde skett tidigare.

– Det här har ju varit ett problem på skolorna i flera år och kan leda till kränkningar i en känslig ålder, säger Niklas Bratt.

Pedagogen Lisa Wikström som håller i skolans pulspass är tacksam över att ledningen lyssnat på eleverna. Som en bonus upplever hon att det nu går snabbare för dem att göra sig iordning efter gympan.

– Det bästa är ändå att ingen kan kolla på en hela tiden. Det känns ju bara fel, säger Felix Axén Filipsson i årskurs sex.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.