En varg har dödat får öster om Eksjö, uppger Länsstyrelsen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vargangrepp i Eksjö – ingen varg från länets revir

Uppdaterad
Publicerad

Två får dödades och två ytterligare har skadats i ett vargangrepp någon mil öster om Eksjö natten till måndag. Vargen uppges inte komma från de revir som finns i Jönköpings län.

Angreppet skedde natten mellan 7 och 8 augusti och det upptäcktes på måndagseftermiddagen. Länsstyrelsen har skickat ut information till djurhållare via rovdjursalert på sms.

Det är den första bekräftade vargattacken i länet sedan år 2020.

– 2021 var det ett angrepp där det inte gick att fastställa om det var lo eller varg. Men det är ganska troligt att även det var en varg, säger Ingemar Sjöberg, som är viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköping.

Ingen varg från länet

Enligt Ingemar Sjöberg verkar det som att en ensam varg låg bakom angreppet i Eksjö. Det är ingen av vargarna som finns i reviren och etableringarna i länet, utan en som förmodligen kommit norrifrån och nu rör sig nedåt landet.

– Oftast går de söderut och tar sig sedan uppåt igen till mellansverige om de inte slår sig ned någonstans, säger Ingemar Sjöberg.

Det har tagits DNA-prov som har skickats iväg, men det kommer inte att analyseras för tillfället.

– Om det blir fler vargangrepp kommer vi att ta prover för att jämföra om det är samma individ. Men förhoppningsvis blir det inga fler angrepp.

Kan bli skyddsjakt

Om ytterligare ett angrepp skulle ske kan det nämligen bli tal om skyddsjakt och då är det mycket viktigt att man kontrollerar vilka vargar det rör sig om.

Ägarna av fåren i Eksjö kommun har vidtagit akuta åtgärder för att minska risken för ytterligare angrepp.

– De kommer att ta in fårbesättningen nattetid. Vi har även igång en radio på natten och blinkande varningslampa, säger Ingemar Sjöberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.