I klippet ovan berättar Berne Jansson om hur han på bara några månader förbättrat sin hälsa avsevärt. Foto: SVT/Linda Mathillas

Berne fick hjälp med hälsan på Värnamo hälsocenter

Publicerad

Berne Jansson, 70, från Värnamo är en av de som fått hjälp till en bättre hälsa genom Värnamo hälsocenter. Idag har han mindre värk i kroppen, sover bättre och är dessutom 17 kilo lättare.

– Jag har aldrig varit så taggad att komma i form som nu.

I februari i år var han på hälsoundersökning på vårdcentralen i Värnamo och fick fysisk aktivitet utskrivet på recept. Han kontaktades av Värnamo hälsocenter som bland annat gav honom ett träningsupplägg.

– Min kondition var inget vidare. När jag började cyklade jag tio minuter och var helt slut. Nu kan jag cykla 2 timmar och 30 minuter i ett sträck, säger Berne Jansson.

Folkhälsan i Jönköpings län

”Vi är för lata”

Varför är det så svårt att ta tag i sin livsstil?

– Jag tror det är lathet. Man tycker att man mår väl, men sedan fick jag se det på papper och då ändrade jag mig.

Sedan några år tillbaka är han pensionär. Tidigare arbetade han som rörmokare och han trodde att den fysiska rörelse han fick då var tillräcklig. Så här i efterhand har han insett att det var fel.

Ändrat på kosten

Nu är han rekommenderad 150 minuter fysisk aktivitet per vecka.

Även kosten ser annorlunda ut med mindre socker. Något färre kolhydrater och mer grönsaker på tallriken.

– Det var aldrig något grönt på tallriken när jag växte upp. Det var bara kött, sås och potatis. Nu har jag hittat massa goda grönsaker, säger Berne Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkhälsan i Jönköpings län

Mer i ämnet