I klippet ovan berättar hälsocoachen Anna Gustafsson om hur de arbetar med det förebyggande arbetet för en bättre hälsa som ska hålla över tid. Foto: SVT/Linda Mathillas

Nu satsar regionen på fler hälsocenter i länet

Publicerad

75 procent av de personer som fått stöd av Värnamo hälsocenter fortsätter träna förebyggande ett år efter avslutad rådgivning. Nu ska konceptet spridas till alla kommuner i länet.

I klippet ser du hur Värnamo hälsocenter jobbar för att lyckas med det förebyggande arbetet.

Värnamo hälsocenter har funnits sedan 2016 som ett samarbete mellan regionen och kommunen. Till hälsocentret hänvisas patienter från vårdcentralerna som behöver stöd med förebyggande hälsovård, men vem som helst är välkommen.

Folkhälsan i Jönköpings län

Arbeta förebyggande

Många av de cirka 400 personer som kommer till Värnamo hälsocenter har fått fysisk aktivitet på recept och behöver bli uppmuntrade för att fortsätta sin livsstilsförändring.

– Det finns ett stort ohälsotal i samhället. Förr eller senare kan det leda till olika sjukdomar. Kan vi hjälpa personer tidigare så undviker vi det och på det sättet vinner samhället i mindre sjukskrivningar och den enskilda som får en bättre livskvalité, säger Johan Arvidsson, fritidschef i Värnamo kommun.

Fritidschefen Johan Arvidsson i Värnamo menar att det lönar sig att arbeta med mer friskvård. Foto: SVT/Linda Mathillas

Satsar 15 miljoner

Regionen satsar under den kommande treårsperioden fem miljoner kronor per år för att få igång hälsocenter i fler kommuner. Planen är att pengarna därefter ska ingå i regionens ordinarie hälso- och sjukvårdsbudget. Målet på sikt är att det ska finnas ett hälsocenter i varje kommun.

Aneby, Nässjö, Jönköping, Sävsjö och Vetlanda deltog på en kick-off för några veckor sedan för att starta hälsocenter. Även Gnosjö, Habo, Mullsjö, Eksjö och Tranås har visat intresse.

Varför satsa på fler hälsocenter?

– Hälsan ser väldigt olika ut runt om i länet och då behöver vi lokala platser som erbjuder konkret stöd i form av hälsocoacher mot invånarna i varje kommun, säger Jesper Ekberg, folkhälsochef Region Jönköpings län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkhälsan i Jönköpings län

Mer i ämnet