I klippet ovan berättar ledningen på Nässjö vårdcentral, Göran Runesson och Emma Asp-Rehn, om hur de ska jobba för att förbättra Nässjöbornas hälsa. Foto: SVT/Linda Mathillas

Så ska vårdcentralen använda de extra resurserna

Uppdaterad
Publicerad

Nässjö vårdcentral är en av de som fått extra pengar av Region Jönköpings län för att nå riskpersoner med förebyggande hälsovård. Det handlar om 800 000 kronor under en treårsperiod för att hjälpa bland annat socialt och åldersmässigt krävande patienter.

– Målet är bättre hälsa för fler individer. Utmaningen är att få till samverkan, säger Göran Runesson, verksamhetschef på Nässjö vårdcentral.

Han säger att många människor som tillhör Nässjö vårdcentral har ett stort vårdbehov. Det är en stor andel äldre ensamstående personer. Många är också från ett annat land och har ännu inte hittat ett jobb. Faktorer som kan göra att hälsan försämras.

Folkhälsan i Jönköpings län

– Mår man inte väl kanske man inte orkar eller kan söka ett arbete och då kan den psykiska ohälsan växa, säger Göran Runesson.

Svårt att hitta personerna

Utmaningen för sjukvården är att nå de patienter som inte själva söker sig dit. Enligt Göran Runesson handlar det om ett bättre samarbete med exempelvis BVC, Vuxenskolan och personer som arbetar med integration inom kommunen.

– Det här är ett längre arbete än tre år men vi måste börja någonstans.

Bjuds in till föreläsningar

Hjälpen kan exempelvis bestå i att gå på föreläsningar om kost, motion, sömn och återhämtning.

– Det handlar om att ge tips hur man kan förändra sitt liv och få bestående förändringar på sina levnadsvanor, säger Göran Runesson.

– Gör vi inte det här kanske vi inte hittar de här personerna som behöver hjälp och då blir den psykiska ohälsan ännu större, säger Emma Asp-Rehn, vårdenhetschef på Nässjö vårdcentral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkhälsan i Jönköpings län

Mer i ämnet