Stadsparksvallen i Jönköping. Foto: Bildbyrån.

Besked i arenafrågan i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Stadsparksvallen som blir Jönköpings framtida fotbollsarena. Det är nu en majoritet av de politiska partierna i kommunen överens om. Det innebär också att en av de mest segdragna kommunala frågorna i Jönköping tycks ha fått en lösning.

Vid en presskonferens på tisdagen kunde kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson lämna besked i den utdragna arenafrågan. Var den framtida arenan ska ligga har splittrat partierna under många år, och så sent som förra året revs beslutet om ett nybygge vid Jordbron upp. Efter det har kommunledningen utrett flera olika alternativ, däribland Stadsparken.

Beslutet har brådskat eftersom fotbollsklubben Jönköpings Södra just nu leder Superettan, men skulle få problem vid en uppflyttning eftersom den nuvarande Stadsparksvallen inte uppfyller de allsvenska kraven.

Byggas om i tre etapper

Stadsparksvallen kommer nu att byggas om i tre etapper där varje etapp byggs ut under höst och vinter. Den första etappen inleds i höst där den södra läktaren kommer att byggas till, med bland annat pressrum och rum för dopingtester, ett krav för allsvenskt spel. Ett tak ska byggas över bortastå och belysningen bytas. Publikkapaciteten kommer att utökas med 300 platser. Detta ska vara klart till säsongsstart 2020.

Gräset byts till konstgräs

Vid den andra etappen, som ska vara klar våren 2021,  ska den norra läktaren rivas och ersättas med en ny och där ska publikkapaciteten öka från 1367 till 2055 platser. Där ska det även byggas kiosker och toaletter.

Etapp tre ska vara klar 2022 och då ska den nuvarande gräsplanen ersättas med konstgräs.

Totalt kommer publikkapaciteten öka med 1000 platser från 6300 till 7300. Kostnaden för renoveringen av beräknas ligga på 150 miljoner kronor

Politisk majoritet

Bakom dagens besked står sex av åtta partier, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har inte bjudits in till de samtal som förts om arenan efter valet 2018. Kristdemokraterna har dock under hela den tidigare processen förespråkat en renovering av Stadsparksvallen och dagens besked välkomnas av oppositionsrådet Andreas Sturesson (KD).

Sex av åtta partier har nu fattat beslut i arenafrågan. Från vänster David Gerson (L) Ann-Marie Nilsson (C) Ilan de Basso (S) Margareta Sylwan (Mp) Peter Jutterström (M) Mona Forsberg (S) och Jerry Hansson (V) Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.