Foto: BA / SVT

Bevara akutsjukhusen kommer samarbeta med Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Bevara akutsjukhusen kommer samarbeta med Socialdemokraterna i Region Jönköpings län. Det meddelar partiet på sociala medier.

– Vi tror det är lättare att nå de förändringar vi vill uppnå i samverkan med Socialdemokraterna, säger Martin Nedergaard-Hansen, ordförande för Bevara akutsjukhusen.

Enligt ett inlägg på partiets Facebook-sida har de fört samtal med flera partier i regionfullmäktige innan de fattade beslutet om samverkan med Socialdemokraterna (S).

Martin Nedergaard-Hansen uppger för SVT att de även haft kontakt Allianspartierna.

– Vi hade hunnit långt i diskussionerna och det fanns en förståelse när vi diskuterade med dem, säger han.

Varför valde ni bort Alliansen?

– I slutändan blev vi inte övertygade om att det skulle bli de förändringar vi gått till val på.

Skrivit under samverkansdokument

Bevara akutsjukhusen meddelar att de nu skrivit under ett samverkansdokument med S.

Enligt Martin Nedergaard-Hansen betyder det att de med största sannolikhet kommer rösta för S och Miljöpartiets gemensamma budget när regionfullmäktige sammanträder i början av november.

– I princip ja, men vi har inte sett budgeten innan den blev offentlig och förbehåller oss att göra justeringar eftersom vi inte tagit fram den, säger han.

Nedergaard-Hansen uppger att partiet kommer träffas nu i veckan för att diskutera budgetfrågan.

– Samtidigt får vi som nytt parti acceptera att vi inte kan ha kontroll på budgeten första året eftersom den påbörjades redan för ett halvår sedan, säger han.

Fick 9 procent

Partiet, som bildades av vårdanställda, överraskade i landstingsvalet och fick 9 procent av rösterna, vilket ger dem 7 mandat i regionfullmäktige.

Det har gjort dem till vågmästare tillsammans med Sverigedemokraterna (SD), eftersom inget av blocken fick egen majoritet.

Samarbetet innebär att Alliansen måste få stöd av SD för att få igenom sin budget.

FAKTA: Mandatfördelningen i Region Jönköpings län

Alliansen: 34 mandat

Rödgröna: 29 mandat

Sverigedemokraterna: 11 mandat

Bevara akutsjukhusen: 7 mandat

Källa: Valmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.