Rune Backlund (C), Miia Frisk (KD), Jimmy Ekström (L) och Malin Wengholm (M) vill se en höjd skatt under den kommande mandatperioden. Foto: SVT

Alliansen i regionen vill höja skatten

Uppdaterad
Publicerad

Vid en presskonferens i Huskvarna Vårdcentrum presenterade Alliansen i Region Jönköpings län, bestående av M, L, C och KD en budget som bland annat innehöll ett förslag på skattehöjning på 50 öre. 

Vid presskonferensen framhöll Malin Wengholm (M), ordförande i regionstyrelsen, att man trots en eventuell skattehöjning på 50 öre så skulle Region Jönköpings län ha den tredje lägsta landstingsskatten i landet.

Hon menar att det inte är möjligt att finansiera verksamheten de kommande åren med fler besparingar utan att en skattehöjning är nödvändig.

– Vi står inför enorma välfärdsutmaningar där allt färre ska försörja allt fler. Vi skjuter inte kostnaden på kommande generationer utan vi låter varje generation att betala för sin konsumtion.

Wengholm fortsätter:

– Valresultatet har även visat att vår region tycker att hälso- och sjukvården är väldigt viktig och vill satsa på den, säger hon.

Men hur känns det att som Allianspartier föreslå en skattehöjning?

– Det är inget första alternativ så klart, men vi har vänt och vridit på detta. Vi har sett det här komma och har att välja att skära ganska hårt i verksamheterna eller att möta de här investeringstopparna som vi har.

Dyrare akutsjukvård

De kommande åren väntar stora byggprojekt i regionen, som till viss del redan inletts, och investeringsbudgeten för 2019 och 2020 är satt till 1,5 respektive 1,3 miljarder.

Alliansen aviserar även en ökning av kostnaderna för att söka vård på akutsjukvården med 100 procent. Från 250 kronor idag till 500 kronor. De vill även höja kostnaden för ambulanssjukvård med samma belopp, om patienten får hjälp på plats och inte förs till sjukhus.

Enligt Malin Wengholm är de höjda patientavgifterna ett försök att styra om flödena bort från akuten.

– Vi har förstärkt primärvården med 25 miljoner och vi tittar också på en flytt av jourcentralen upp till Länssjukhuset Ryhov. Detta är ett försök att få till kortare väntetider på akuten, där man ska prioritera de akuta fallen, säger hon.

Men Wengholm understryker även att de högre patientavgifterna inte gäller barn utan endast vuxna.

– Och det finns fortfarande ett högkostnadsskydd och efter tre gånger så betalar man ingenting, säger hon.

Framtiden oklar

Det är ännu inte klart hur det politiska styret kommer att se ut i framtiden och Alliansen har sedan i november 2017 styrt med en rödgrön budget. Det sedan Sverigedemokraterna då valde att lägga sina röster på oppositionen.

Det blir nu upp till regionfullmäktige att ta ställning till den budget som Alliansen idag presenterade, men de fyra Allianspartierna har ingen egen majoritet utan är beroende av det nyinvalda partiet Bevara akutsjukhusen eller Sverigedemokraterna.

– Vi bedömer att det här har goda förutsättningar att gå igenom i regionfullmäktige, säger Malin Wengholm.

SVT ställer upprepade frågor till Wengholm om hur detta ska gå till, men hon undviker att ge ett svar på frågorna, se klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.