Marcus Eskdahl (S), regionråd. Foto: SVT

Socialdemokraterna stödjer inte höjda patientavgifter

Uppdaterad
Publicerad

Allianspartierna föreslår bland annat en fördubbling av kostnaden för besök på akuten i sin regionbudget. Men Socialdemokraterna stödjer inte förslaget och kommer lägga fram en egen budget tillsammans med Miljöpartiet nästa vecka.

– Det är inte att ge en jämlik vård i länet, säger Marcus Eskdahl (S), regionråd.

Enligt förslaget vill den styrande Alliansen höja patientavgiften från 250 kronor till 500 kronor på akuten och inom ambulanssjukvården om patienten får hjälp på plats och inte behöver transporteras till sjukhus.

Detta menar de ska minska tycket på akutmottagningarna. 

Stänger ute patientgrupper

Men Marcus Eskdahl tror att höjningen kommer stänga ute vissa patientgrupper.

– Var ska de här personerna som behöver vård sent på natten eller på kvällen ta vägen? Vårdcentralen är ju inte öppen då, säger han.

Men är det inte rimligt att försöka styra om patienterna när akuten är så hårt belastad som den är?

– Vi har en plan att göra mer ute på våra vårdcentraler och ska vi lyckas med det så måste vi jobba långsiktigt, men att i dagsläget fördubbla patientavgiften är inte rätt metod för att uppnå syftet.

”Har inte stödet”

Malin Wengholm (M), regionstyrelsens ordförande, uppgav tidigare idag att hon tror att Alliansens budget ”har goda förutsättningar” att antas av regionfullmäktige, men Marcus Eskdahl delar inte den uppfattningen.

– Som läget är nu är det lite svårt med tanke på att man inte har stödet att få igenom sin budget, säger han.

Vad innebär det för möjligheterna att få till ett regionstyre som bygger på blocköverskridande samarbete nu när Alliansen lagt fram en gemensam budget?

– Det får bli en vidare diskussion. Från Socialdemokraterna har vi våra förslag som vi vill lyfta fram. Men den här budgeten som lagts fram idag är en ren Alliansbudget och vi socialdemokrater kan inte ställa oss bakom den, säger Marcus Eskdahl. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.