Martin Nedergaard-Hansen från Bevara Akutsjukhusen är mycket nöjd med att partiet tog sju mandat i regionen. Foto: SVT

Kanonval av nya partiet i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Hur regionen kommer att styras i framtiden är under valnatten mycket oklart. Klart är dock att ett nytt parti, Bevara Akutsjukhusen gör ett mycket bra val och får runt nio procent av rösterna.

Då det återstod två av 204 distrikt att räkna i Jönköpings län så ser Socialdemokraterna ut att bli den stora förloraren. Partiet förlorar tappar hela sju mandat. Allianspartierna ser därmed ut att få en majoritet med 34 mandat mot de rödgrönas 29.

Men det finns två stora partier som kan komma att komplicera situationen. Sverigedemokraterna får 11 mandat i regionen och det nya Bevara Akutsjukhusen sju mandat.

Val 2018 Jönköping

– Spontant är det ju väldigt roligt att man går till val på något man tror på och förmedlar detta till väljarna, säger Martin Nedergaard-Hansen från Bevara Akutsjukhusen.

Vad innebär detta nu?

– Förhoppningsvis att vi får en bättre sjukvård i regionen och att vi kommer att behålla tre akutsjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Jönköping

Mer i ämnet